Otevřete Znakovárnu

HITHIT pro otevření Znakovárny

Už 2 roky je Znakovárna jedinečným komunitním a vzdělávacím centrem pro neslyšící i slyšící se zájmem o znakový jazyk a svět ticha. Jen nadšení ale na udržení Znakovárny nestačí. Pokud má fungovat dál, nepůjde to bez prostor, techniky a tlumočníků.

Jak to začalo
Znakovárna vznikla jako reakce na to, že se neslyšící nemají kde setkávat naživo a komunikovat znakovým jazykem z očí do očí nejen o různých společenských, osobních, ale i odborných tématech. Znakovárnu jsme proto založili v roce 2015 jako komunitní centrum otevřené jak všem lidem s vadou sluchu, tak slyšícím, kteří mají zájem o komunitu neslyšících a znakový jazyk.

Hlavním organizátorem je od samého začátku neslyšící Honza Wirth, lektor znakového jazyka, aktivní člověk, který zná svět neslyšících, jeho krásy i limity. Mnoho let si uvědomoval, jak obtížné je pro neslyšící získávat informace a sdílet různé názory, diskutovat o nich. Sociální sítě neslyšícím pro společenský kontakt nemůžou stačit, protože jejich hlavním komunikačním prostředkem je znakový jazyk. Proto se už od dva roky snaží budovat otevřený komunitní prostor, kde se bude znakovat i mluvit bez bariér.

Co je náš cíl?
Hlavním cílem Znakovárny je fungovat jako místo setkávání a vzdělávání nejen pro osoby s vadou sluchu. Chceme proto nabízet kvalitní tlumočnické služby jak do českého znakového jazyka, tak do mluvené češtiny a zajišťovat archivaci a sdílení našich akcí formou videí: lidé s vadou sluchu totiž mají hlavní přístup k informacím právě skrz videa s titulky.

Díky podpoře bude Znakovárna moct pořádat víc pravidelných přednášek, workshopů, debat a setkávání (např. akce pro děti, blešák, deskové hry, společné vaření, bubnování, diskuze u kulatého stolu). Na rok 2017/2018 chystáme například přednášky o diskriminaci neslyšících, o hledání zaměstnání osob s vadou sluchu, o tom, jak skončit s prokrastinací, cestování, o partnerských vztazích slyšících a neslyšících, neslyšících Romech nebo o znakových jazycích indiánů. Zúčastněte se a obohatíte své znalosti i náhled na svět. Svět znakového jazyka je okouzlující.

Detaily
Znakovárna je komunitní centrum, kde se nejen neslyšící mohou vzdělávat a rozvíjet sami sebe skrze svůj přirozený jazyk – český znakový jazyk – formou vzdělávacích seminářů, interaktivních přednášek, projekcí, diskusí na různá témata a mnoha dalších komunitních činností. Neslyšící ani dnes nemají dost příležitostí, jak se dostávat k informacím, vzdělávat se v kultuře a společenských tématech, proto představuje Znakovárna pro početnou komunitu neslyšících významnou platformu pro setkávání a vzdělávání. Chceme Znakovárnu otevírat i slyšícím a nabízet jim pohled do světa, kde se mluví očima a rukama. I proto bychom rádi, aby všechny akce ve Znakovárně byly tlumočeny a nahrávány proto, abychom je mohli sdílet dál. Znakovárna funguje už dva roky a pořád se snažíme přinášet něco nového. Bohužel nemáme dostatek prostředků na udržení Znakovárny, natož na její zlepšování. Potřebovali bychom peníze na nahrávací techniku, tlumočnické služby a výrobu titulků.

… a ještě něco navíc

Víte, že znakový jazyk není mezinárodní? Proto občas potřebujeme tlumočit přednášky i z jednoho znakového jazyka do toho českého.

Kdo jsme?
Za celým projektem dosud stál jediný člověk: neslyšící Honza Wirth. Pod jeho nezdolným vedením Znakovárna vede kurzy znakového jazyka, Honza i sám vymýšlí témata přednášek a workhsopů, koordinuje tlumočníky, spravuje web, komunikuje s celou komunitou… Někdy i jeden člověk dokáže hodně, ale v týmu by Znakovárna byla určitě ještě lepší.

Proč to děláme?
Představa, že handicapovaní lidé dostávají vysoké podpory na různé aktivity, není tak úplně pravda. Jejich aktivity jsou také omezené, nemůžou jít na koncert, do běžného divadla, na přednášky, jít si povídat do špatně osvětlených kaváren, bavit se u televizních talk show.. Znakovárna se snaží vydělat si sama na sebe, ale protože jsou její aktivity kulturní, vzdělávací a komunitní, je to velmi těžké. Potřebujeme podporu na techniku, tlumočníky a na to, abychom mohli zvát zajímavé osobnosti, aby se Znakovárna udržela naživu a mohla se rozvíjet.

www.hithit.com